TikTok voor rekrutering? De waarom’s, de do’s, de don’ts

Oké, na het horen van alle TikTok-rekruteringsgeroezemoes, dacht ik dat het eindelijk tijd was om er diep in te duiken. Ik ben geen TikTok-gebruiker, dus ik dacht dat ik voor deze blog de app moest downloaden! Bij het inloggen werd ik meteen gestraald met een video. Het duurde even voordat ik me kon oriënteren terwijl willekeurige video’s op mijn scherm flitsten, maar al snel navigeerde ik snel door de app. Ik bekeek trending hashtags en video’s, en onverwachts merkte ik dat ik hardop moest lachen! Van mannen die dramatisch van richels afspringen voor pizzabroodjes die thuis op hen wachten, tot een vrouw die een video opneemt over de collega aan Vinyadmedia wie je je ergert tijdens Zoom®-vergaderingen, ik was gemakkelijk (en snel) vermaakt.

Ik besloot toen serieus te worden en te zoeken naar “loopbaanadvies”, aangezien dat een recente hashtag trending was op TikTok (en dat is waarschijnlijk iets relevanter voor deze blog dan een video waarin iemand naar huis rent voor pizzabroodjes). dacht dat het een reeks serieuzere video’s zou zijn, waren eigenlijk meer video’s waar ik hardop om moest lachen! Ik had niet verwacht dat loopbaanadvies zowel leerzaam als vermakelijk zou zijn! Zou TikTok echt een goede plek kunnen zijn voor recruiters, dacht ik?

In deze blog gaan we kijken wat TikTok voor recruiters kan betekenen: Is het echt het juiste platform om op te werven? Wat zijn de voordelen van het gebruik ervan? Wat voor video’s plaats je erop? Waar moet u op letten voordat u het gebruikt? We zullen al deze vragen onderzoeken en zelfs de geruchten over een nieuwe vacatureservice verkennen die TikTok momenteel aan het testen is.

Ten eerste, wat is TikTok?
Voordat ik de app downloadde, wist ik wat TikTok was, maar je weet pas echt hoe het werkt als je het uit de eerste hand gebruikt. Als je helemaal niet bekend bent met TikTok, het is een applicatie voor sociale media waarmee je korte video’s kunt maken. Aan je video’s kun je effecten en filters toevoegen, de snelheid verhogen, een achtergrond toevoegen, video’s samenvoegen en meer! Als u video’s bekijkt, kunt u bekijken op onderwerp, trending hashtags, zoeken naar hashtags of onderwerpen en zelfs gebruikers volgen. Je vindt allerlei soorten video’s in de applicatie, van dansvideo’s tot grappen, instructievideo’s en video’s voor pure komedie. Er is niet één type TikTok-video!

Dat is cool, maar waar gaat het allemaal om?
In 2020 werd TikTok de meest gedownloade app ter wereld, waarmee het Facebook, Instagram en Zoom inhaalde.(1) Het App Annie State of Mobile-rapport laat zien dat TikTok momenteel op schema ligt om in 2021 1,2 miljard actieve gebruikers te bereiken. Demografisch gezien is 78% van de TikTok-gebruikers zijn jonger dan 39 en 30% valt tussen de 20 en 29 jaar, volgens een recent rapport gepubliceerd door Statista.(2) Hoewel de leeftijdsgroep jonger is, is het belangrijk op te merken dat Millennials en Gen Z’s de grootste worden demografie in het personeelsbestand nu babyboomers met pensioen gaan. Millennials zijn al de grootste groep professionals in de Amerikaanse beroepsbevolking geworden, goed voor 1/3 van de werknemers.(3)

Als één ding zeker is uit deze statistieken, neemt het gebruik van TikTok snel toe, vooral voor jongere generaties. Bedrijven willen de juiste kandidaten kunnen bereiken voor kansen, daarom zijn meer personeels- en wervingsbedrijven massaal naar TikTok getrokken, waar de grootste demografie van het personeelsbestand hun tijd doorbrengt.

Hoe gebruiken bedrijven TikTok voor werving?
Ondanks wat de statistieken laten zien, kan TikTok nog steeds een ongebruikelijke plek lijken om tijd te besteden aan het werven van kandidaten. Hoe benader je potentiële kandidaten op TikTok? Wat voor soort video’s moet je plaatsen? Hieronder staan een paar verschillende video-ideeën die bedrijven kunnen proberen om talent aan te trekken:

Promoot vacatures met hashtags
HBO promootte een baan op TikTok met de hashtag #HBOMaxsummerintern en ontving 300 sollicitaties.(4) Het kledingmerk Hollister experimenteerde ook met TikTok om sollicitanten te werven. Ze maakten een promovideo met zangeres Montana Tucker om sollicitaties voor een functie op sociale media aan te moedigen. Sollicitanten werden aangemoedigd om de hashtag #HCoHireMe te gebruiken en een video te plaatsen die een t-shirt tot leven brengt.

Hoewel je misschien geen groot bedrijf bent zoals HBO of Hollister, zijn dit goede voorbeelden van enkele manieren waarop je hashtags op TikTok kunt gebruiken als aanvulling op een video die je over een baan plaatst of om anderen aan te moedigen een video te plaatsen met jouw hashtag.

Tips en loopbaanadvies
Bedrijven kunnen ook video’s plaatsen met tips voor het zoeken naar werk en loopbaanadvies. Toen ik op TikTok naar “loopbaanadvies” zocht, dook er een hele reeks video’s op! Degenen met de meeste weergaven maakten de video’s echter boeiend.

Scroll to top
A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.